Što je Alldance?

Alldance je usmjeren prema odraslim ženama koje nisu profesionalne plesačice već žene koje su odabrale pokret kao medij izražavanja. 

Da bih vam objasnila što je alldance, moram vam prvo reći svoj pogled na ples. Osim što sam zaljubljena u ples od malih nogu i što mi je bio vjeran  životni partner, shvatila sam kroz njega, još kao tinejđerica gledajući druge ljude kako plešu u disko klubovima, da ne postoji netko tko ne zna plesati. Već da se radi o slobodi svakog pojedinca da se prepusti svom tijelu. Svako tijelo zna kako se gibati. Mi ga ne trebamo učiti biti u skladu s ritmom, već mu se trebamo prepustiti s punim povjerenjem. Ono što se uči su plesne tehnike. Ali vas ni plesne tehnike ne mogu naučiti plesati, ako niste usput naučili prepustiti se svojem tijelu.
Prepustiti se tijelu znači zapravo biti spreman ogoliti se. Tu nema maski, alter egova ni obrana. Ali ono što je specifično za njega je taj fenomenalan osjećaj ispunjenosti.
Uglavnom, kroz godine sam shvatila da se do tog prepuštanja može doći preko koreografija- zadanih okvira po kojem se kreće plesač ili slobodnog plesa tj.učenja od vlastitiog tijela dozvoljavajući mu da vas vodi korak po korak.
Tako sam stvorila chair dance- koreografiju na stolicama i radionice Plesnog buđenja koje su kreirane za buđenje tijela i oslobađanja emocija kroz pokret.
Svi možemo naučiti par osnovnih koraka, povezati ih u cjelinu i reći da smo naučili plesati. Ali tako stvari ne fukcioniraju :-) Plesati znači osjetiti muziku na koju plešeš, dozvoliti tijelu da oboji te pokrete, prepustiti se partneru ako plešete u paru. Bez Vas u plesu- nema plesa!

Alldance je spoj plesne tehnike, osvještavanje tijela i plesne meditacije s ciljem prepoznavanja vlastitih potencijala. 
Plešemo u zadanoj formi (koreografije, chair dance) i slobodnoj formi (improvizacije, Plesno buđenje)
Chair dance sadrži 10 min plesne tehnike, 10 min istezanja te 40 min učenja koreografije na stolici. Chair dance ima za cilj podržati žensku snagu, strast, radost i senzualnost. Kroz jednostavne pokrete, sekvence i koreografije otvaramo se svom senzualnom izričaju, stječemo sigurnost u kretanju i slobodi plesnog izražavanja.

photo by Ratko Mavar


Plesno buđenje (slobodna forma)- buđenje tijela i nas samih kroz ples i pokret. Plesno buđenje je kombinacija suvremenog plesa, plesne meditacije i improvizacije kojima je cilj produbiti odnos sa samim sobom, upoznati svoje granice i pomicati ih. 
Radionice se održavaju početkom vikenda, subotom od 10-12h upravo iz razloga da uronjeni u sebe, razbuđeni plesom i nekim novim uvidom o sebi započnemo vikend koji može donijeti sa sobom i neka nova iskustva.
photo by Ratko Mavar

Alldance radi projekte, intenziv-vikend radionice, nastupe i performanse, ovisno o inspiraciji. 

Kako ples utječe na nas?
Krenimo od fizičkog. Ples gradi predivne mišiće na tijelu- one duguljaste i vretenaste. Razvija fleksibilnost cijelog tijela što smatram jednim od bitnijih stvari za pokretljivost čovjeka i njegovo opće stanje. Tijelo je aktivno i živo. Takvo tijelo će potaknuti i uspavani duh na malo više preuzimanja rizika u životu. Biti će svakako lakše obavljati svakodnevene obaveze u tijelu koje leprša. Za takvo tijelo nije uvijet biti mlad. Inače, ne ubijaju nas godine nego umor kojeg skupljamo i osjećaj odgovornosti kojim natovarimo teret na leđa te se  s vremenom sve više grbimo. Ples nas vraća u našu vertikalu, da stojimo postojano na našim stopalima čvrsto na zemlji a glavom visoko prema nebu, ali ne u grču, već samo istegnuto, ispruženo. Onako kako bi i trebali hodati, uspravno. Kao da je cijeli svijet naš i kao da se ničeg ne bojimo.
Naša psiha utječe na tijelo, na zdravlje i držanje. Tako možemo i obrnuti proces, da preko tijela utječemo na naše psihičko stanje. (Teško ti je? Uspravi se. Osjeti svoja stopala kako čvrsto stoje na zemlji- stani na cijela stopala, onako raširih ih i utabaj ih u zemlju. Izvuci vrat i spusti ramena prema dolje, a glavu digni prema naprijed. Kako se sada osjećaš?)
Ples nas uči riskirati. Kad preuzmemo rizik i svladamo neku granicu, mi rastemo. Osjećamo se bolje, sigurnije u sebe, shvaćamo da možemo više i bolje.
Ples nas uči osluškivati sebe, svoje tijelo. Tijela su nam predivna i šteta što ih uglavnom ne doživljavamo tako. Tijela su savršeni instrument za sve doživljaje bez obzira na fizičke neodstatke. Za ples vam čak ne trebaju ni noge. Plesač (osoba koja se zna prepustiti sebi u plesu) voli svoje tijelo i zahvalan mu je.
Uči nas komunikaciji s drugim ljudima- lakoći plesne komunikacije. Vrlo često se stvaraju nova prijateljstva.
Potiče našu kreativnost i pomaže nam otkriti naše potencijale.
Ples će razbuktati našu strast, strast će nam pomoći da se još više odvažimo i više se unesemo/iznesemo. 
A to je nekako poanta svega, zar ne? U cijeloj toj svakodnevnoj žurbi ne zaboraviti na svoje strasti, znati što želimo i što nas veseli, znati da odvajati vrijeme za sebe je nužnost a ne privilegija. Život je jedan,  zašto ne proplesati kroz njega sa osmijehom na licu i lakoćom u stopalima?